Close

30. april 2015

Lad være med at bruge denne funktion på LinkedIn

Som flere andre agerer jeg IT-manager for mine forældre. Når en af maskinerne i mine forældres hjem driller, så bliver jeg bedt om at kigge på det. Det er kun fair, og i det fleste tilfælde er det hurtigt løst.

Der er dog en funktion, som bliver ved med at dukke op, og det er personer i min mors netværk, der har inviteret hende til LinkedIn. Disse emailinvitationer bliver ved med at dukke op i min mors indbakke, og hun spørger mig næsten hver gang, hvad hun skal gøre ved dem. Hidtil har jeg bare sagt “ignorer dem”, men den anden dag var jeg tilfældigvis sammen med hende, da der tikkede en påmindelse ind om, at hun havde ubesvarede invitationer på LinkedIn. Nu er det flere år siden min mor trak sig tilbage fra arbejdsmarkedet, og til trods for engagement i frivilligt arbejde, ønsker hun ikke at komme på LinkedIn, så hun hverken har eller ønsker en profil, og det er jo helt reelt.

Grunden til, min mor er blevet ved med at få invitationer, er, fordi nogle i hendes netværk har benyttet en funktion, som LinkedIn virkelig opfordrer brugerne til at benytte. Den ser sådan her ud:

 

Skærmbillede 2015-04-28 15.32.28

Hvis man selv opsøger funktionaliteten ligger den under fanebladet “Netværk/Tilføj forbindelser” og ser sådan her ud:

 

Skærmbillede 2015-04-30 09.57.15

 

Det, som LinkedIn tilbyder her, er, at man kan tage udgangspunkt i de kontakter man allerede har f.eks. i sin emailadressebog og invitere dem på LinkedIn. Af flere grunde er er dette dog ikke helt uproblematisk.

For det første, så er det ikke sikkert, at ens emailadressebog er opdateret, så man risikerer at invitere nogle, som man ikke ønsker at have i sit professionelle netværk på LinkedIn. Det kan f.eks. være familie eller venner.

For det andet så har de fleste mennesker i dag flere emailadresser, og man kan ikke som udgangspunkt vide hvilken emailadresse de bruger på LinkedIn. Det vil sige, at man risikerer, at man inviterer til at forbinde via LinkedIn ved at bruge f.eks. deres private emailadresse, men man er faktisk allerede forbundet med dem via deres arbejdsemail, og er således i netværk med dem på LinkedIn.

For det tredje så bliver LinkedIn ved med at sende invitationer (i dit navn) til folkene i din adressebog, hvis du har benyttet ovenstående funktionalitet, og det vil de fleste nok til sidst synes er irriterende. Min mor gør i hvert fald, men den anden dag lykkedes det mig at se invitationen for første gang, og der var faktisk mulighed for at frabede sig email-påmindelser om invitationer fremadrettet, også selv om man ikke allerede er oprettet som bruger på LinkedIn. Så den mulighed valgte vi.

Er man faldet i, kan man faktisk administrere de kontakter, der er importeret. I skærmbillede nummer to herover, er der et link, som hedder “Administrer dine importerede kontakter”. Brug dette link til at få stoppet de mange mails, som LinkedIn sender i dit navn, hvis du uden at være klar over konsekvenserne er kommer til at sætte det i gang.

Så opfordringen herfra lyder helt klart: Lad være med at bruge denne funktion på LinkedIn (og hvis du bruger den, så lad være med at invitere min mor…).